Simtränaren om SK Laxens medaljchanser under SM-veckan

SIMNING – SM I LINKÖPING 2022

SM och JSM i simning inleds onsdag 29 juni i Linköping. Fredrik Pettersson är tränare i Halmstad-klubben SK Laxen, där han tränar både juniorer och seniorer.

Fredrik Pettersson, vid träning på Simstadion, Brottet.

Moa Bergdahl, född 2003, är en av simmarna från SK Laxen. Hon tog som junior förra sommaren, på hemmaplan i Halmstad, guld i seniorklassen på 100 meter bröstsim som första tjej i klubbens historia.

Oscar Bjering, född 2004, är en lovande talang som Fredrik spår ha goda medaljchanser.

Fredrik berättar om Moa och Oskar, vad han tror om deras medaljchanser och om hur många medaljer han tror på sammanlagt för klubben under tävlingarna.

Se och lyssna på intervjun i spelarna, eller läs den nedan.

Hur många från klubben ställer upp i SM?

Vi har 14 simmare i år som ska med upp och simma totalt.

Hur ser fördelningen ut mellan antalet juniorer och seniorer?

Det är tre seniorer, 20 år eller äldre, övriga är juniorer och simmar på junior-SM i första hand.

Hur är Moas (Bergdahl) form och hur bedömer du att det kommer gå för henne i SM?

Nu har det sett bättre ut. Det har varit lite upp och ner under våren, sjukdomar och lite av varje, mycket att göra och saker som händer, men vi har varit borta på läger och i samband med det känns det som att saker ser väldigt mycket bättre ut inför SM, så det ska bli roligt att se. Hennes grenar är packade med tjejer som simmar fort, så det kommer att vara jämnt och hårt om medaljerna, men hon är definitivt med och slåss om de placeringarna, både på juniorsidan – först och främst – men även på seniorsidan.

Förra året, under pandemin, så var det begränsningar inom alla idrotter hur mycket folk som fick vara på olika platser. Hur lades SM upp då?

Förra året simmade tjejerna på förmiddagspasset och sen simmade killarna på eftermiddagspasset. Man delade upp och körde varsitt pass under dagarna, så det var en lösning som var den som fick fungera förra året, och den gjordes så bra som möjligt, men i år är vi tillbaks som vanligt, och i år tävlar alla på samma pass och stämningen blir förhoppningsvis därefter.

Är det nån av simmarna i klubben du vill lyfta fram extra, som du ser har formtoppat och har med sig (bra resultat) i bagaget under tävlingar tidigare i år och har goda medaljchanser?

– Oskar Bjering är väldigt mycket på gång, är långt framme i juniorklassen på framförallt på 200 och 400 meter frisim och är absolut en utmanare om både medaljer och till och med kanske guldmedaljer på junior-SM.

Hur många medaljer blir det totalt för hela gänget i Linköping?

– Vi siktar på fem medaljer för hela gänget. Det är fullt realistiskt och det hoppas jag att vi ska kunna nå upp till.

Idrottsstaden.se använder kakor (cookies) för att fungera optimalt. Genom att fortsätta ditt besök på hemsidan godkänner du lagringen av kakor.